Kendi  Gücünü kendi üreten KALP PİLİ

Dünya çapında her yıl milyonlarca kalp pili ameliyatı yapılıyor. Üreticilerin en büyük hedefi kalp pilinin batarya ömrünü uzatmak. Mevcut kalp pili bataryaları ortalama olarak 7 yıl ömre sahiptir. Bu durum kalp pilinin sıkça değiştirilmesi demektir. Yapılan her tıbbi müdahale hasta için risk oluşturmaktadır.

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitü (KAIST)’den Profesör Keon Jae Lee (KAIST Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm ) ve Profesör Boyoung Joung (Yonsei Üniversitesi Severance Hastanesi Kardiyoloji Bölümü) başkanlığındaki bir araştırma ekibi kendi enerjisini üretebilen yapay kalp pili üretmeyi başardı. Bu yeni kalp pili yarı zamanlı esnek piezoelektrik nanojenerator olarak tasarlandı.

Yapay kalp pili genel olarak, insan vücudu içine yerleştirilen, ritim bozukluğu olan kalpteki kalp atışlarını, kalp kaslarına elektrik sinyalleri yollayarak düzenleyen bir tıbbi ekipman olarak bilinir.

Ancak tekrarlanan kalp pili yenileme ameliyatları sırasında , yaşı ilerlemiş hastalarda enfeksiyon veya şiddetli kanama riski bulunmaktadır.

Araştırma ekibinin yeni geliştirdiği esnek piezoelektrik nanojenerator bir farenin kalbini , farenin ufak vücut hareketleri yardımıyla, direkt olarak canlandırmayı başardı. Bu teknoloji, kendi enerjisini üretebilen esnek kalp pillerinin ömrünü uzatmakla kalmayıp aynı zamanda gerçek zamanlı kalp analizi imkanı sağlayabilir.

Araştırma ekibinin ürettiği yüksek performanslı esnek nanojenerator, tek-kristalli PMN-PT ince film (iBULe Photonics) kütlesi oluşturmaktadır. Eğilme ve itme hareketleri ile üretilen gerilim 8.2V ve akım 0.22mA seviyesine çıkmaktadır. Bu değerler farenin kalbini doğrudan canlandırmak için yeterli değerlerdir.

Profesör Keon Jae diyor ki:

‘’Klinik amaçlar açısından; mevcut gelişmeler, kendi enerjisini üreten kalp pili üretimini desteklemekle kalmayıp aynı zamanda gerçek zamanlı tahlil ile kalp krizini önleyip ritim bozukluklarının tespitini de sağlayacaktır. Buna ilave olarak esnek piezoelektrik nanojenerator vücuda yerleştirilecek diğer tıbbi cihazlar için de enerji kaynağı olarak kullanılabilir. ’’

 

Kaynak :  http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140623120316.htm

Çevirenler : SEDA GÜNGÖRDÜ ve  LAMİA KARDİYEN

--------------------------------------------------------

Biyomedikal Dünyasından Haberler

- Kendi gücünü kendi üreten kalp piliyeni

- Nanometre ölçeğinde MR görüntüleme

- Bellekli elektronik deri eklentisi Parkinson hastalığını tedavi edebilir

Biliminsanları hücreleri 'gütmeyi' başardı

- Stetoskop avuçiçinden daha kirli

- Kemoterapiyi ışınlarla kontrol etmek

- Beynin elektrokimyasal sinyallerini taklit eden kâğıt tabanlı cihazlar

- Müzikgöz ile görme engelliler için yeni görme biçimleri